Cursos

Cursos > FORMACIÓ SOBRE ARQUITECTURA i GENT GRAN: ADAPTACIÓ FUNCIONAL DE L’HABITATGE

2013

FORMACIÓ SOBRE ARQUITECTURA i GENT GRAN: ADAPTACIÓ FUNCIONAL DE L’HABITATGE

A qui va dirigit:

Arquitectes, altres tècnics i estudiants que vulguin aprofundir en l’arquitectura destinada a la gent gran a través de l’adaptació funcional de l’habitatge i la rehabilitació personalitzada.

Objectius:

Avaluar les diverses tipologies d’usuaris amb limitacions funcionals; desenvolupar i prescriure actuacions per fer accessibles els elements comuns o espais exteriors de l’habitatge, així com els espais interiors dels habitatges (zona de dia / zona de nit; cuina, banys, …). Desenvolupament de les metodologies d’anàlisi de l’accessibilitat. Coneixement de les tecnologies per l’accessibilitat i aplicació de la domòtica.

1. Conèixer com les persones grans es relacionen amb el seu entorn immediat és necessari per abordar l’adaptació funcional i la rehabilitació personalitzada del seu habitatge. Experimentar-ho en un recorregut quotidià per la ciutat (baixar al carrer, comprar el pa i el diari,…) i amb una pràctica vivencial a l’habitatge adaptat i domotitzat que té el CVI, permet una aproximació pràctica a les necessitats i dificultats d’aquest col·lectiu.

El coneixement de les principals patologies associades a l’edat avançada i les dificultats que generen, complementa la visió socio-sanitària convenient per poder intervenir a l’habitatge.

2. Avui són abundants els recursos constructius, tecnològics i d’ajudes tècniques que ofereix el mercat. Apropar-se a les diferents solucions constructives i tecnològiques per adequar els espais, les seves possibilitats, limitacions, cost, etc., permet resoldre cada cas de la forma més adequada. Conèixer les ajudes tècniques més habituals i la seva funcionalitat, facilita complementar l’actuació constructiva amb els productes de suport adequats per millorar la qualitat de vida, la seguretat i l’autonomia personal.

Finalment, la pràctica sobre l’adaptació de l’entorn quotidià de l’habitatge propi, permet aprofundir en les solucions adequades a cada indret i posar en comú la diversitat d’alternatives que admet la personalització d’un determinat espai.

3. Pretén oferir una metodologia d’anàlisi de l’accessibilitat en els projectes de construcció o rehabilitació d’edificis i establiments més enllà de l’aplicació de la normativa, però basada en els paràmetres d’accessibilitat que conté l’annex 7 del Codi.

La part teòrica es complementa amb l’aplicació a edificis concrets i amb visites a equipaments col·lectius per a persones grans (residència, centre de dia i habitatges tutelats).

Amb el suport de la Fundació ONCE

logo once

BARCELONA, 2013
Centre de Vida Independent